Shopping Cart

Nu ai produse în coș :(

Continuă cumpărăturile

Istoria porțelanului în Europa începe cu Meissen

Johann Friedrich Böttger este cel care a adus porțelanul în Europa. La vremea sa, porțelanul era la fel de valoros ca aurul. A fost nevoie de un alchimist pentru a inventa porțelanul în Europa. Având doar 18 ani, Böttger a fost arestat și, din ordinul lui Augustus cel puternic, a fost adus la Dresda. Nu a comis nicio crimă, dar electoratul Saxoniei a auzit de eforturile sale de a produce aur folosind alchimia. Augustus l-a făcut pe Böttger să lucreze pentru el, dar eforturile sale de a fabrica aur nu au avut succes. 

Și, în această situație fără speranță, în poveste apare Ehrenfried Walter von Tschirnhaus care a lucrat timp de 20 de ani încercând să descopere secretul porțelanului adevărat. În 1705 ambii oameni de știință au început să lucreze în Meissen.


A fost nevoie de trei ani, multe eforturi și mutarea din nou la laboratorul din cetatea Dresda pentru a descoperi în cele din urmă rețeta de producție a porțelanului. Era 1708, iar producția din Dresda a început în 1709. În același timp, Augustus cel puternic construiește o fabrică regală de porțelan în Meissen. Producția a început acolo în iunie 1710.

În Meissen au lucrat meșteșugari celebri precum Johann Gottlieb Kirchner și Johann Joachim Kändler. Kirchner a fost primul care a realizat statui și figurine la scară largă, în special ale sfinților baroci. Kirchner și-a dat demisia în 1733 și apoi asistentul său Kändler a preluat funcția. Kändler a devenit cel mai faimos modelator Meissen. Figurinele sale în stil rococo au influențat fabricarea de porțelan în toată Europa. A lucrat pentru Meissen până a murit în 1775.

A doua jumătate a secolului al XVIII-lea a marcat trecerea la design-uri neoclasice. Michel Victor Acier a fost numit maestru modelator. Figurile mitologice au dominat producția Meissen în perioada sa.


Succesorul lui Acier a fost contele Camillo Marcolini, care a condus compania în perioada 1774 - 1815. Regula lui Marcolini a încheiat perioada încheiată cu datorii extrem de mari. Datorită inovațiilor tehnice și producției de produse care au fost adaptate gusturilor vremii, situația financiară a companiei s-a îmbunătățit. În 1830 a schimbat numele în Staatliche Porzellan Manufaktur.

În 1861 - 1864 a fost construit un sit de producție actual în Valea Triebisch din Meißen. În 1916 a fost inaugurat un Muzeul Porțelanului din Meissen.
Începând cu 1991, Enterprise este administrată ca o societate pe acțiuni care operează sub numele Staatliche Meissener Porzellan-Manufaktur GmbH.